Blog
25.09.2020.

SAVETI KAKO TREBA DA IZGLEDA BEBINA SOBA

Bebina soba je mesto u kojem će ona prvih meseci života provoditi najviše vremena. Zato je veoma bitno da taj prostor bude uređen sa posebnom pažnjom.
Soba mora da bude dobro osvetljena, da se redovno provetrava, čisti, a stvari treba rasporediti tako da vam uvek budu pri ruci. Preporučljivo je da u prvim mesecima mama i tata budu u istoj sobi sa novorođenčetom, kako bi mogli da prate sve što se dešava i da blagovremeno odreaguju.
Komodica ili ormarić za bebine stvari, krevetac, sto za prepovijanje rasporedite u zavisnosti od prostora koji vam je na raspolaganju, ali vodite računa o sledećem: krevetac i sto za prepovijanje ne smeju biti blizu prozora, na promaji ili preblizu grejnog tela (grejalica, TA peć, radijator).
Komodica treba da bude prostrana i funkcionalna kako bi u, i na nju stale sve stvari koje ćete koristiti u toku dana i noći (sigurno nekoliko meseci). Krevetac treba da bude okrenut tako da bebi nikada ne ide sunce u oči.
Optimalna temperatura sobe je 22 stepena, a prvih dana kada beba dodje iz porodilišta može da bude i do 24 stepena. Vazduh u toku zime može da bude dosta suv i zato na grejna tela treba stavljati posudu sa vodom ili vlažnu pelenu. Nikada ne ostavljajte uključenu grejalicu i bebu samu u sobi.
U toku cele noći može da bude uključena stona lampa, ali ne treba da bude okrenuta u bebinom pravcu.
Higijena bebine sobe se mora redovno održavati, ali to radite kada je ona u drugoj prostoriji. Koristite vlažnu krpu ili usisivač.
Sobu svakodnevno provetravajte. U zimskim danima dovoljno je i pet minuta, a u proleće i leto, više puta u toku dana ili držiti otvoren prozor, ali tako da beba bude zaštićena od promaje ili vetra.
Nikada, ali zaista nikada, nemojte pušiti u bebinoj sobi i ne dozvolite nikome da ulazi sa cigaretom u njen mali raj, pa makar to bilo i “na sekundu”.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

01.
Jun.
2021.
Blog
Kako bismo bar malo olakšali budućim i sadašnjim roditeljima, nudimo Vam mogućnost kupovine na našem sajtu karicama Banca Intese do &sca...
01.
Jun.
2021.
Blog
Ukoliko niste sigurni koju veličinu odabrati za Vaše mališane, pogledajte tabelu veličina koja će Vam olakšati izbor.
25.
Sep.
2020.
Blog
Kolica za bebe su jedna od najvažnijih stvari jer se ona kao i krevetac koriste svakodnevno, od rodjenja pa do otrpilike 3 godine ili dok ih Vaši mali...